РАД УПРАВА ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА
25.2.2011

Локалне власти у Србији добиће помоћ службеника из Европе, који ће их саветовати како да воде пројекте по европским принципима. Пројекат је шанса да се локална управа потврди као партнер на путу ка ЕУ, изјавила је директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић, на недавно одржаном форуму „Локалне власти Србије на путу ка ЕУ“, који је у организацији СКГО одржан у Београду. Пилот пројекат под називом "Успостављање мреже службеника ЕУ у пет градова Србије", организовала је Канцеларија Владе за европске интеграције у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина у периоду од 1.07.2010. до 28.02.2011.

Процес европских интеграција подразумева да више од половине европског законодавства треба да спроводе локалне самоуправе. Да би се оснажио њихов капацитет, у градовима Ужице, Врање, Ваљево, Ниш и Зрењанин, европски службеници требало би да помогну и у информисању грађана, али и бољем спровођењу закона на локалном нивоу.

Директорка владине Канцеларије за европске интеграције Србије, Милица Делевић је изјавила да се локална самоуправа у Србији јача и оним што се догађа на централном нивоу, односно, законима које је Србија обавезна да донесе. "Локалну управу снажи и конкретна подршка Европске уније, а овај пројекат видим као шансу да се она потврди као значајан партнер и на нашем путу ка ЕУ и информисању грађана и оном што се ради у процесу европских интеграција", нагласила је Делевићева. Чланица Већа Градске општине Палилула и представник Града Ниша на овом пројекту, Зорица Стоиљковић, очекује од пројекта да допринесе побољшању услова и квалитета живота на локалном нивоу, чиме ће се постићи укупан напредак и јачање локалних власти на путу уласка Србије у ЕУ.По мишљењу Генералног секретара СКГО, Ђорђа Станичића, помоћ службеника ЕУ значајна је за праћење процеса европских интеграција. Овај пројекат, који је финансијски подржала Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) кроз програм Иницијатива јавног заговарања грађанског друштва" којим руководи Институт за одрживе заједнице (ИСЦ), по оцени Ендру Хедеја, представника делегације ЕУ у Србији, омогућиће да се препознају проблеми и потребе у општинама.